scenekunstens priser

SCENEKUNSTENS PRISER 2024

Kæmpe tillykke til modtagerne af Scenekunstens Priser 2024! Årets Forestilling 2024 blev Home Queer Home – Positive Perspectives af HIMHERANDIT Productions. En rørende og vigtig forestilling, der i Aarhus Rådhus i maj satte fokus på liv med HIV og nedbrød fordomme gennem stærke personlige fortællinger. Årets Applaus gik til arkivar Marianne Philipsen, for hendes helt særlige evne til at lytte til og formidle teaterhistoriens vingesus. Der skal også lyde et stort tillykke til de øvrige nominerede “Sangen om Oda og Anton” af Teaterrum, og “Tro, håb & kærlighed” af Aarhus Teater. Tak til alle, der deltog i festlighederne – vi ser frem til et nyt år fyldt med kunst, der rører, udfordrer og samler os!

PRISUDDELINGEN

Prisoverrækkelsen fandt sted for fulde huse torsdag den 6. februar til Performing Arts Platforms Nytårskur. Her var store dele af Aarhus’ scenekunstmiljø samlet til en festlig fejring af året der gik.

Fagjuryen bag Scenekunstens Priser præsenterede deres motiveringer for alle de nominerede og prismodtagerne. Vil du dykke ned i begrundelserne? Læs eller genlæs dem her på siden.

juryens motivation

ÅRETS FORESTILLING 2024

Foto: Jakub Wieczorek

Home queer home - positIve perspectives

AF HimHERandit productions

Åbningen af The Genderhouse Queer Arts Festival 2024 fandt sted i selveste den kommunale højborg, Aarhus Rådhus. Festivalens åbningsforestilling, Positive Perspectives, er skabt i samarbejde med AIDS-Fondet og er inspireret af fondens portrætserie Positive Portraits, malet af Mathilde Fenger – ud fra opdraget: ”Lad os male et nyt billede af livet med HIV”. De legemsstore portrætter fylder rådhushallen. Portrætter af meget forskellige danskere, der alle har det tilfælles, at de lever med HIV og at de gerne vil bidrage til at nedbryde de fordomme, der stadig findes om HIV – og HIV-smittede. På den måde åbnes publikums mindset – allerede inden forestillingen går i gang.

”HIV skal ikke være en hemmelighed.”

Rådhussalen er omkalfatret til en kvadratisk, multifarvet arena (Rainbow+) med en cirkel af stole i midten, publikum på 3 af siderne. Langs den 4. side sidder de portrætterede. Lige trådt ud af malerierne. Rummet fyldes af lyd. Af fortællinger om liv med HIV. Samtidig fyldes stolecirklen i arenaen af de nu levende portrætter. De træder drypvis ind – og er bare til stede. Stiller sig til rådighed for vores blikke,  mens vi lytter til deres præ-optagede historier – fortalt af dem selv. Gennem lydoptagelser og live interviews får vi i løbet af forestillingen indblik i disse elleve menneskers personlige historier og de udfordringer og stigmatiseringer, de møder i hverdagen.

”Det er mit håb, at vi kan få smidt fordommene om HIV og AIDS i skraldespanden. De hører en anden tid til."

Forestillingens forskellige perspektiveringer understøttes gennem de medvirkendes enkle, koreograferede bevægelser, som er med til at ændre rummets udtryk – men som også fungerer som enten medfortællende eller kommenterende fysik.

"HIV har lært mig at være taknemmelig og at omfavne livets udfordringer."

Historierne er ligeså mangefacetterede som de medvirkende. Men den samlede forestilling er klar i spyttet: Uvidenhed avler stigma og tabuer, og HIV er – selv efter 40 år – stadig et samfundspolitisk problem. ”Lad os nu dele viden, så ingen længere behøver at skamme sig”, som den sundhedsfaglige repræsentant udtaler undervejs. Alle kan blive smittet med HIV. Men med den rigtige medicinering er det ikke længere en sygdom, man dør af. Man lever med den.

”Det er vigtigt, at folk ved, at virussen nu gør mindre skade i kroppen, men stadig efterlader sine spor på sjælen”

Home Queer Home - Positive Perspectives blev opført blot en enkelt gang. I den lokale magtens korridor. Mennesker, der lever med HIV, fik for et øjeblik en platform og en stemme, der fortjener at blive hørt.

Af os allesammen. 

HIV er LIV  - “bare stavet med stumt H”... Til tider noget mere bøvlet end de flestes men, som én af de portrætterede siger:

Et menneske, som lever med HIV og er i behandling, kan ikke smitte dig. Så giv mig et knus og lad os komme videre”.

Produceret af: HIMHERANDIT Productions // Skabt i samarbejde med: AIDS-Fondet // Kunstnerisk leder: Andreas Constantinou // Medskabende kunstner: Tone Haldrup Lorenzen // Teknik: Jeppe Cohrt // Portrætter: Mathilde Fenger.

Mere info

NOMINERET

Foto: Sophia Juliane Lydolph

Sangen om oda og anton

AF teaterrum

”Når jeg ser verden gennem dine øjne, så er det en anden verden, jeg ser, hvor meget af det, som jeg aldrig før har set eller forstået, det får betydning… og det, at vi sammen oplever det, er med til at gøre, at det hænger sammen! Ja… øh, skulle vi lige skåle?”

Anton er nervøs under sin tale til brylluppet i medborgerhuset i pinsen 1951, hvor bruden Odas far har skaffet rigtig kaffe fra Mellemamerika. Men han får sagt det helt rigtige – også om teaterRUM’s SANGEN OM ODA OG ANTON med Ene Øster Bendtsen og Lars Dammark i titelrollerne! Med årtierne før, under og efter 2. verdenskrig som bagtæppe følger vi Oda, fra hun er stor pige, og Anton, fra han som ung mand ankommer for at arbejde på Karlsgården. I en scenografi af stole, som symbolsk enten er for store, for små eller lige tilpas, får vi en slags fortalt folkevise om ryk og skift på både indre og ydre linjer sat til dæmpet baggrundsmusik og en enkelt højlydt halbalsdans.

Barnet Oda elsker at løbe. En dag beder en dame hende sætte farten ned og ”lære at bevæge dig, så du kun bliver kigget på, når det er passende,” for hun er snart ”en lille kvinde.” Oda løber durk ind i voksenlivet… og til Kratballet i medborgerhuset også i godmodige Anton. Han går og venter på forandring i sit følelsesliv, fordi eksempelvis ingen af de livlige piger fra husholdningsskolen med håret fyldt med mystik har givet ham lyst til gå en tur i anlægget eller få rakt en tallerken kartofler og medister til aftensmaden. Efter at have danset én dans med Oda, fulgt hende hjem, fået kindkys og invitation til kaffe, ændrer alt sig.

Årene byder dem både godt og ondt. Anton får flyttet sig væk fra Karlsgården, bliver mejerist og forlader dermed ”herregårdens lange parløb med slavelignende menneskeforagt overfor almuen.” Med tilløb støtter han også Odas selv- og omverdensbevidste ambition om at blive tandlæge. Klinikassistent bliver hun dog, for det levner tid til, at de med den nye, kommunale dagplejes hjælp kan blive forældre til Line. Odas ambitioner om at blive andet end husmor er ledetråd, og Anton følger den: ”Jeg prøver, Oda, men du er så anderledes end andre kvinder,” udbryder han, da hun beder ham ikke blot elske hende højt, men også forstå, hvad hun vil med livet.

Oda lærer Anton, at det er i orden at være sin egen og ikke sine forældre eller naboer. Det bliver der brug for, da datteren Line dør af meningitis, og Oda synker ned i depression! Nu er det Anton, der progressivt må omskabe deres tilværelse til et liv som offentligt støttede plejeforældre. Den manøvre redder Odas mentale helbred, da hun omfavner rollen som mor til de socialt udsatte plejebørn.

Forestillingen er en rørende kærlighedshistorie og et billede af store forandringer gennem den stadig nære Danmarkshistorie. Men også af evigt aktuelle konstanter: Individualisme versus fællesskab – og hvad balanceringen af de to begreber kræver af os i det private og i samfundet, for at både vi selv og andre kan leve meningsfuldt. Måske endda lykkeligt.

Medvirkende: Lars Dammark, Ene Øster Bendtsen // Idé: Rasmus Ask, Lars Dammark // Dramatiker: Lars Dammark // Instruktør: Rasmus Ask // Manuskript: Lars Dammark // Dramaturg: Gitte Villadsen // Scenografi: Claus Helbo // Komponist: Johannes Smed // Lysdesign: Anders Kjems // Kostumer: Elsebeth Hede Jensen.

Mere info

NOMINERET

Foto: Emilia Therese

tro, håb & kærlighed

AF Aarhus Teater

Fra bog til film til teater. Det lyder som en opskrift, der kan give selv den bedste historie lidt trætte ben at gå på. Men med den helt rigtige portion tåkrummende teenagepinlighed, et gavmildt skvæt velspillet charme og et afmålt drys 60’er hits, ryger Aarhus Teaters forestilling ’Tro, Håb & Kærlighed direkte ind på listen som en af 2024’s bedste teateroplevelser.

På Store Scene stifter vi bekendtskab med en gruppe unge fra 60’ernes Brønshøj, der alle befinder sig på tærsklen mellem barndommen og voksenlivet. Vi møder Bjørn, der hellere vil spille musik end få gode karakterer i skolen. Vennen Erik, der kæmper for at holde livet derhjemme med en psykisk syg mor og en kontrollerende far skjult for omverdenen. Kirsten, som er hovedkulds forelsket i Bjørn – der altid formår at slippe ud mellem fingrene på hende - og Anna, som Bjørn forelsker sig i ved første blik. 

Aarhus Teaters ensemble spiller ganske enkelt forrygende i rollerne som unge voksne, og de springer på skift let og elegant ind og ud af deres roller for at drive historien fremad som fortællere. De uskyldige førstegangsoplevelser, som den altoverskyggende teenageforelskelse, står i stærk kontrast til de brutale glimt af voksenlivet – med en lang abortscene, der er så grusomt godt teater, at vi sidder naglet fast i sæderne og ikke kan tage øjnene fra scenen, selv hvis vi ville. 

Den minimalistiske scenografi kan med niveauforskellen på drejescenen forvandle sig til samtlige lokationer, og i samspil med lyd- og lysdesignet bliver publikum transporteret tilbage i tiden med ganske få, men effektive, virkemidler. Musikken er en stor medvirkende faktor til at placere fortællingen tidsligt. Heldigvis både spiller og synger de medvirkende dejligt, med undtagelse af Twist and Shout, der helt med vilje lyder som første gang, et teenageband lærer at spille en sang fra ende til anden. 

Udover at være en god og indlevende oplevelse minder forestillingen os om noget af det, som vi på tværs af generationer altid vil have til fælles. Nemlig at uanset hvilken tid vi er vokset op i, føles springet fra barn til voksen gigantisk. Men vi kan alle lade os inspirere: Af Bjørns tro på at livet går videre, selvom han mister sin Anna. Af Eriks håb på en lysere fremtid når han stikker af med sin mor. Og af kærligheden, der findes i de tætteste venskaber - og som gennemsyrer hele Aarhus Teaters måde at behandle fortællingen på i opsætningen af ’Tro, Håb & Kærlighed’.

Iscenesættelse: Peer Perez Øian // Scenografi og kostumer: Jonas Fly // Kompositioner og arrangementer: Gaute Tønder // Lysdesign: Balder Nørskov // Lyddesign: Lars Gaarde // Medvirkende: Emil Busk Jensen, Emil Prenter, Mette Klakstein, Clara Sophia Phillipson, Mette Døssing, Christian Hetland, Kirsti Kærn, Anders Baggesen, Amanda Friis Jürgensen og Oskar Salvatore.

Mere info

ÅRETS APPLAUS 2024

Foto: Gorm Branderup

Marianne Philipsen

I den verden, vi lever i – med en hukommelse på ca. 25 sekunder – er det rart at vide, at vores prismodtager er i besiddelse af evnen til at kunne fastholde historien helt utroligt levende og engagerende i sin pleje af de skuldre vi – og teatret i særdeleshed – står på.

Det er på tide, at vi får kigget dybt i arkivkælderen og får sat pris på: Marianne Phillipsen.

Marianne Phillipsen - historiker og arkivar, fundraiser og foredragsholder, projektleder, udstillingskurator såvel som -designer – gør sig primært gældende på Aarhus Teater, men spreder også sin kunnen andre steder i Aarhus, om end det helst er i nærheden af Bispetorv, hun slår sine folder.

Marianne har gennem sit virke som arkivar på Aarhus Teater formået at gøre arkivering til ”Det nye sort”. Tidligere tiders utilgængelige værker bliver nu sendt ud til videnshungrende studerende, lektorer, skuespillere og instruktører med en svartid, der vil gøre enhver chatbot misundelig. Når blot formålet er i orden, skal værkerne ud i verden og ikke leve et kummerligt liv på en støvet kælderhylde. Det er hendes fortjeneste - i samarbejde med stadsarkivet – at vi i Aarhus har et levende arkiv på et aktivt spillende teater. Dem er der ikke mange af!

Men det er ikke blot andres ønsker, vores prismodtager fører ud i livet. Hun elsker at formidle; både i form af foredrag, men også gennem samarbejder med f.eks. museet KØN (dengang Kvindemuseet), hvor vi vil fremhæve udstillingen Teaterliv i 2018. Her fik Marianne hevet flere gamle fotos, kostumer og rekvisitter frem fra kælderen under teatret – og sammen med museet satte hun spot ikke blot på de kvinder, der har stået på scenen i Aarhus i årenes løb, men også på dem bag kulissen, uden hvem det hele ikke kan finde sted.

Mariannes utrættelige ønske om at levere den bedste formidling betyder også, at hun stiller op på alle tider af døgnet. Det kan være en almindelig torsdag eftermiddag eller til spøgelsesjagt på teatret midt om natten, når nu det alligevel er hende, der ved, hvor spøgelserne holder til. Det må kræve en vis lydhørhed over for historiens vingesus at kunne mærke fortidens legender og fodfolks tilstedeværelse på den måde. Og måske er Marianne også den person i Danmark, der står i allertættest kontakt med skuespillerinden Johanne Luise Heiberg. Det er i hvert fald ikke alle og enhver, der har hendes kontrafej tatoveret på kroppen!

Med ”Årets Applaus” hylder vi derfor i år en kvinde, der har formået at puste arkivstøvet af hine tiders værker og menneskeskæbner og give teaterhistorien et nyt liv i Aarhus.

Tillykke!

OM SCENEKUNSTENS PRISER

Juryen bag Scenekunstens Priser. Foto: Frederik Alsing Carlsen

Hvert år uddeler en fagjury Scenekunstens Priser til aktører i det aarhusianske scenekunstmiljø. Priserne uddeles i forbindelse med Performing Arts Platforms årlige Nytårskur, hvor vi samler miljøet til en festlig fejring og skaber synlighed omkring de mange, stærke forestillinger, som udspringer af det aarhusianske scenekunstmiljø. Juryen opererer og beslutter uafhængigt af Performing Arts Platform, som blot fungerer som sekretariat.

Om Årets Forestilling

Juryen nominerer 3-4 forestillinger, blandt de forestillinger, som i det forgangne år er produceret af aarhusianske scenekunstnere eller teatre. De nominerede forestillinger lægges ud til offentlig afstemning blandt publikum. Herfra er det således op publikum at afgøre endeligt, hvilken forestilling, der får prisen for "Årets Forestilling".

Om Årets Applaus

"Årets Applaus" tilfalder en person eller organisation, der på særlig vis har udmærket sig og gjort en stor indsats for det aarhusianske scenekunstmiljø eller for udviklingen af scenekunsten. Modtageren af "Årets Applaus" udvælges af juryen.

Om Juryen

Fagjuryen bag Scenekunstens Priser udgøres af:

  • Astrid Guldhammer: Børnekulturkonsulent v/ Børnekulturhuset, Aarhus.

  • Dorthe Hansen Carlsen: Skuespiller, instruktør og performancetræner.

  • Jakob D. A. Nicolaisen: Journalist, kommunikationsrådgiver, J-DAN Kommunikation.

  • Christian From: Freelance multikunstner, movement director, produktionsleder mm.

  • Ditte Amalie Greve Bichel: Freelance dramaturg, projektleder og underviser.

    Scenekunstens Priser er støttet af Billetsamfonden.

TIdligere modtagere af SCENEKUNSTENS PRISER

Foto: Frederik Alsing Carlsen

2023

Årets Forestilling: DIX / Teater FLUKS og Teater Carbon

Årets Applaus: Teatret Svalegangen – for UNITED CHANGE

Årets Pinspot: Teater Kabinettet.

2022

Årets Forestilling: Frankly my dear, I don’t give a damn / Aarhus Teater

Årets Applaus: Nanna Cecilie Bang

2021

Årets Forestilling: My Undying Love / Himherandit Productions 

Årets Applaus: Niels Andersen 

2020

Årets Forestilling: Homage / Mette Rønne, Kulturmarkt

Årets Applaus:  Teaterkontaktlærerne på de aarhusianske skoler.

2019

Årets Forestilling: [pAp-kAs] / Hvid Støj Sceneproduktion

Årets Applaus:  Aarhus Festuge - for deres samarbejde med performance-kollektivet Signa om ”Det åbne hjerte”.

2018

Årets Forestilling: Passageren / Den Jyske Opera

Årets Applaus: Andreas Constantinou – for GENDERhouse Festival

Årets Pinspot: Scenekunsthus Aarhus.

2017

Publikumsprisen: A Snowball’s Chance in Hell / Don Gnu

Teaterprisen: Jesper de Neergaard 

2016

Publikumsprisen: Store Illusioner /Thalias Tjenere

Teaterprisen: Janicke Branth

 2015

Publikumsprisen: Don Quichotte /Den Jyske Opera

Teaterprisen: Ernst Steen Hansen

2014

Publikumsprisen: Faldet 2.0 /Primdahl & Schwarz

Teaterprisen: Christian Ludvigsen

 2013

Publikumsprisen: Kvinde kend dit skab / Don Gnu

Teaterprisen: Hanne Trap Friis